Wednesday, May 8, 2013

Choose forgiveness or suffer instead forever – bemutatkozik a Lost In Capital

A nyíregyházi Lost In Capital minden nagyobb felhajtást mellőzve nemrégiben előrukkolt a négyszámos "Burden Of Clarity" kislemezével. A banda nem is oly elveszett, mint azt nevéből gondolnánk: érdemes rájuk találni, az EP dalai képesek kimozdítani az embert a megszokott haza sablonzenélésből. Bemutatkozik a Lost In Capital! 

Egy banda-interjú halálát jelentik a „Mikor, hogyan alakult a banda?” és a „Kik a tagok, van-e korábbi zenekari múltatok?” kezdő kérdések, most mégsem kerülhető el, hiszen egy kevésbé ismert zenekarról van szó, eddig mindenesetre elkerülte a bandát a nagy felkapottság… vagy a zenekar kerülte el azt. Tehát a kezdetek: 

„2011. augusztusában egy baráti „kör” lévén alakult. Kezdetben nem mindannyian ismertük egymást viszont mindannyiunk rendelkezett már zenei háttérrel. Legelőször heten kezdtünk neki a bandának, viszont nem sok idő elteltével meg kellet válnunk szintetizátorosunktól, és egy tagcserére is sor került 2012-ben, azonban nem váltunk meg véglegesen gitárosunktól ugyanis mai napig is inspirál bennünket. A mostani felállás: Kozma Zoltán – dobok, Sörös András és Benke Márk ének, Pristyák Zoltán – basszusgitár, Kozma Tamás és Mile Bence – gitár.” 

Hogyan jött a Lost In Capital ötlete, neve és az egész koncepció? 

„A banda megalapításakor "Lullabies For Alibies" néven futottunk azonban egyéb okok miatt névváltásra került sor. Zenénk sokat változott a kezdetek óta, a dalok is kidolgozottabbak lettek, ekkor éreztük azt, hogy valami ütősebb névre lenne szükség ami jobban tükrözi zenénket. A névváltás óta, úgymond próbáltunk tiszta lappal kezdeni. A dalok hangvétele komolyabbá vált.” 

Hogyan határoznátok meg az általatok követett zenei vonalat? 

„Leginkább a Post-hardcore stílusjegyeit hordozzák a számaink, de próbálunk nyitottak lenni, más műfajokból merítkezni. Legnagyobb hatással talán az "Underoath" és "Architects" van ránk, amelyeket próbálunk vegyíteni saját stílusunkkal.”
Mióta zajlottak az EP munkálatai, hogyan alakultat ki a kislemezen hallható dalok, hol rögzítettétek? 

„A dalok nagy része már többnyire a 2012-es év végére megvoltak, de a dobosunkat ért komoly vállsérülés hátráltatta a felvételeket. Végül 2013. március elején kezdődtek el a tényleges felvételi munkálatok. A dobot Nyíregyházán Pál Mihály hangmérnök segítségével a Fire Recordings-nál rögzítettük, majd április elején felutaztunk Budapestre, ahol a Blast1 Studio keze alatt a gitár és vokál részek is rögzítésre kerültek. A dalok egyes témái már viszonylag hamar megvoltak, viszont úgy éreztük, hogy idő kellett ahhoz, hogy megérjünk egy olyan szintre, hogy ezeket az ötleteket teljes egésszé alkossuk.” 

Mi "ihleti" a dalaitokat? Ki írja a szövegeket? Hogyan született meg a lemezborító? 

„A dalszövegeket főként vokalistáink írják, de időnként a többi tag is kiveszi belőle a részét. Számunkra a dalok jelentése megfogalmazott egy olyan koncepciót, amit a borítón is láthatunk. A kislány jelképezi az emberek lelki tisztaságát, melyről a többi ember nem vesz tudomást körülötte, egyfajta teher számukra, hogy hazugságok, csalások, bűnök stb. nélkül éljenek, így alakult ki az album cím is, és a szövegek is. A borítóra való elképzeléseinket, valamint a banda logóját végül a Barber's Art készítette el, és a végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk.” 

Hogy érzitek, milyen eddig az EP fogadtatása? 

„Eddig egész jól, viszonylag sok pozitív visszajelzést kaptunk, de örömmel fogadtuk az építő jellegű kritikákat is.” 

Mik a 2013 évre a további terveitek? Hol lehet elkapni benneteket élőben is? 

„Az idei nyarat főleg dalok írásával szeretnénk eltölteni, újabb dalok felvételével. Ősszel pedig egy több várost érintő turnét szeretnénk összehozni. Eddig kevés városba tudtunk eljutni, főleg helyi koncertjeink voltak valamint nemrég eljutottunk Debrecenbe is. Mint említettem ősszel szeretnénk több helyre eljutni. A legközelebbi koncertünk pedig május 24-én lesz a nyíregyházi romkertben a Testify , a Heartless társaságában

Monday, May 6, 2013

Jeff Hanneman emlékest a Vörös Yuk-ban

2013 Május 11én (szombaton) Jeff Hannemanre, a világhírű thrash metal ikon Slayer gitárosára emlékeznek a Vörös Yukban. Sokaknak meghatározó személyiség volt a metal zenében Jeff Hanneman személye. Az egész metal színteret tragikus hírként érte Jeff halála 2013. május 2-án. Emlékezzünk hát meg együtt Jeffre! Mindenkit sok szeretettel várunk!!!

A rendezvényen tiszteletét teszi az
  • Iron Inside (Iron Maiden tribute) és a
  • Groteszk zenekar is. 

A koncertek után kizárólag a Slayer diszkográfiát fogja pörgetni a lejátszó!

A belépő 1000 forint lesz, ami teljes egészében LEFOGYASZTHATÓ lesz!!!

KERESD A RÉSZLETEKET FACEBOOKON:


Friday, May 3, 2013

Amikor a malacka végez magával, avagy groteszk filozofálgatás a Piglet's Suicide zenekartól

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékeljük a zenét: ki a dallamot figyeli, ki a csillogó minőségre hajt, van akinek az egyediség a mindene, és bizonyára sokan vagyunk, akiknek meghatározó egy-egy dal mondanivalója, üzenete. A 'Piglet's Suicide' zenekar nemrégiben megjelent kislemeze megadja ezt hallgatóinak.

A zenekar alapítására 2010 nyarán került sor Szegeden. Jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor felvette a formáció a Piglet’s Suicide nevet. A banda egy kétszemélyes projekt: Miklós Gergő: gitárok, szintetizátor-, dobprogram és Kéri Albert: vokál. A tavalyi év végén készült el az első demo, az egydalos 'Bleeding In The Crystal Chamber Of Karma'.

2013. telén-tavaszán ismét munkához láttak a srácok, ennek eredménye lett az április 29-én megjelent második, immár 5 dalt tartalmazó - egyébként házilag rögzített és kevert - demo anyag 'Fairytales Written In Blood' címmel.

A zenekar saját elmondása szerint modern, dinamikus, helyenként keményebb metal stílust képvisel, amit melankolikus, merengős, szomorkásabb dallamos részekkel színeznek, és összegezve a "depressive metalcore" címkével látnak el. A szövegek depresszív, komor hangulatokat, érzéseket, tragikus élethelyzeteket ragadnak meg, mindezt kicsavart, drámai, néhol groteszk történetekben megjelenítve. A középpontban egy általános emberi jellemvonás: a végtelen lelki kietlenség művészi keretek között való ábrázolása áll. A zenekar által választott név egy morbid, disztopikus szimbólum, jelképezi az összezúzott álmokat, a gyermeki illúziók elvesztését, a meghittség menthetetlen pusztulását. 

A most megjelent kislemeznyi szerzemény-csokor a következő dalokat tartalmazza:


A demo dalainak megírása hosszú időintervallumot ölelt fel (2010-2013.), aminek oka, hogy eredetileg 2011. nyarán jelent volna meg az első változata, azonban a formációban bekövetkezett változások miatt az addig felvett anyag befejezetlen maradt, majd egy év szünet állt be a zenekar életében, amit követően a jelenlegi kéttagú felállás újra munkához látott. Ahogyan ők fogalmaznak: "Szembeszállva a sorssal, ismét megkíséreltük ezen dalok egy részének rögzítését, kiegészítve két új szerzeménnyel (a demo első két dala). Elszántságunk, kitartásunk pedig meghozta eredményét, kemény munkával elkészítettük a rég megálmodott kiadványunkat, amelynek címe Fairytales Written In Blood, utalva a demon található, az élet által írt, szomorkás, helyenként tragikus történetekre.Ezen koncepciót követi a borító is, amely egy disznókoponya anatómiai ábrázolása, egyszerre utalva magára a zenekar nevére, és annak szimbolikájára."A zenét Miklós Gergő írta, aki a gitárok rögzítéséért, illetve a dob-, szintiprogramért is felelős a kiadványon. A dalszövegek pedig Kéri Alberttől (ének) származnak. A dalok meghallgathatók a zenekar youtube csatornáján, és ha már ott vagyunk, akkor érdemes elolvasni az egyes számokhoz írt szerzői megjegyzéseket is.

A zenekar tagok célja egyszerű, és talán sokak által vágyott: "a pusztán a zene szeretetéből és önkifejezési célból való alkotás, sajátos értékteremtés egy hanyatló, szürke világban."

A zenekar Facebook oldala: http://goo.gl/mROnW
YouTube elérhetőség: http://goo.gl/HvBnu
SoundCloud: http://goo.gl/rgNNT