Wednesday, June 12, 2013

Have No Clue: új kislemez és minden, amit tudni kell az e'gomi bandáról

Esztergom a hazai pop punk fellegvára, melynek egyik bástyája manapság vitathatatlanul a Have No Clue brigádja. Eddig sem éppen a tétlenségükről voltak ismertek, hiszen eléggé pörögnek, de nemrégiben még egy új kislemezzel is löktek egyet karrierjük szekerén. Mi pedig kicsit kíváncsiskodtunk róluk.



Elsőként néhány szó essék Rólatok azoknak, akik esetleg véletlenül még nem hallottak volna a bandáról. Kik is alkotják a zenekart személy szerint, mikor kezdtetek bele a közös zenélésbe ebben a felállásban. A HNC előtt zenéltetek-e más zenekarban, esetleg más zenei stílusban, és végül hogyan állt össze a ma ismert Have No Clue?

Sziasztok! Mi vagyunk a Have No Clue Esztergomból és pörgős pop punkot nyomunk. Az egész banda ötlet még 2012 elején jött és rövidesen el is kezdtünk próbálgatni – akkor még más dobossal. Az első szám 2012 júniusában jött ki, az első koncertünk pedig július elején volt. A jelenlegi felállás a következő: Szitás Ricsi (dob), Werner Bence (basszus), Fábián Patrik (gitár), Varga Bence (gitár és ének) és Takács István (ének). Egyedül Taki volt banda-szűz, a többiek már régóta zenélnek és több zenekarban is játszottak korábban – Patrik jelenleg is nyomja a szintén esztergomi Mayday! Mayday!-ben. A megalakulásnak viszonylag egyszerű története van: mindannyian ugyanabban a társaságban mozgunk már régóta és az egyik hétvégi beb*szás során robbant ki az ötlet, hogy kéne tolni valami lendületes, kalapálós pop punkot.

A banda eddigi működése alatt mi volt a legemlékezetesebb/ legjelentősebb, mondjuk úgy "történelmi" jelentőségű közös élmény?

Úgy gondolom, elég pörgős év van a hátunk mögött: még tavaly nyáron kiadtunk egy 3-számos demót, 2013 januárjában csináltunk egy klipet a Shadows at Sunset című single-re, letoltunk cirka 30 koncertet határon innen és túl, emellett pedig múlt héten debütált a Same Stories, Different Faces című EP-nk. A legjelentősebb élmény szerintem még egy hetet várat magára, hiszen a frissen megjelent lemezzel a seggünk alatt 15-én indítjuk a 8 állomásos kelet-közép-európai turnénkat. Emellett ez az egész banda dolog úgy ahogy van egy baromi nagy móka: játszottunk egy csomó városban, összespanoltunk rengeteg új arccal, volt alkalmunk eljutni a Super Size stúdióba, forgattunk egy videót a Sunset Design-os haverokkal, „home office-ból” kreáltunk egy új EP-t Simi (No Silence) segítségével.

Elkészült az új kislemezetek, mely "Same Stories, Different Faces" címmel jelent meg, és ezzel a lendülettel máris letölthető lett mindenki számára. Mióta dolgoztok az EP-re végül felkerült dalokon? Hogyan folyik nálatok a dalírás, zeneszerzés, szövegírás? Mindenkinek van "katonásan" kiosztott feladata a bandában, vagy lazábban működik ez téma?

Nem volt konkrét terv vagy menetrend, mindent csináltunk úgy, ahogy eddig (koncertek, próbák, bulik) csak emellett megpróbáltunk több erőt fektetni új számok írásába/csiszolásába. Talán év elején már kész is voltak az alapok a legtöbb számhoz. Ültünk rajtuk, finomítgattuk, majd feldemóztuk őket, aztán megint ötleteltünk és végül felvettük. Összességében úgy gondolom, elég sok munka van a számokban, régóta érleljük őket. A számírásnak viszonylag sztenderd menete van nálunk. Nincs ebben semmilyen szabály, egyszerűen eddig így ment a legkönnyebben. Patrik és/vagy Bence kitalálja az alap gitár témákat, amiből próbán együtt összedobunk egy kezdetleges verziót, amit addig finomítgatunk, míg olyan dinamika nem lesz benne, hogy fel alá ugrálunk a próbateremben. Na, ekkor jöhet a demózás. A szövegek nagy részét Taki írja, de Bence is hozzátesz egy rendes adagot. Így kapunk egy alap koncepciót, amit átírunk, kidobunk, visszaveszünk, újraírunk, újra kidobunk, megint visszavesszük, felülírjuk aztán végül összeáll a kívánt végeredmény.


Hol rögzítettétek a dalokat? Milyen volt a közös munka Simivel? Meséljetek, hogyan zajlik egy lemezfelvétel a kezdetektől a végleges dalokig akkor, amikor a HNC beszabadul a No Silence-be!

A felvételek otthon készültek Bencééknél – külön köszönet édesanyjának, hogy elviselte a heteken át tartó gitárbömbölést és kornyikálást. Ebben Fary barátunk segített, ő editelte meg a cuccot, majd az egésznek Simi (No Silence) adta meg az utolsó kenetet. Mint már mondtam, a számokat feldemóztuk először otthon magunknak, hogy tudjuk min kéne javítani, átrágtuk csomószor majd újravettük, leküldtük Siminek, hogy kezdetét vehesse a mágia. Elég sokat ültünk a számokon, így eléggé konkrét elképzeléseink voltak a részletekkel kapcsolatban is, amivel tuti, hogy Simit kikergettük a világból! Még egyszer köszönjük a munkáját, jó volt vele dolgozni!

Vannak-e háttérsegítők, akik közreműködnek abban, hogy az álmaitok megvalósuljanak, jelen esetben egy EP formájában? Gondolok itt pl. a lemezhez kötődő artwork-ökre, koncertszervezésre, stb.

Húhúúú, ez egy roppant jó kérdés, amire baromi hosszú választ lehetne adni, de azért megpróbálok tömör lenni. Design témában nagyon nagy szerencsénk van, ugyanis a Sunset Design-os srácok gyerekkori jóbarátaink, így a plakátoknak, covereknek klip és bármi egyéb design-hoz köthető munkának adott a „beszállítója”. Érdemes csekkolni őket, roppant ügyes srácok! Koncertszervezésben a turnét leszámítva – a turné szervezésében Katrinák Márk segített – Taki a fejes, ugyanis Radó Petivel ők ketten viszik a PPUE bookings-ot is, így erre a feladatra is megvannak a dedikált emberek. Emellett sok segítséget kapunk a szülőktől: elviselnek minket, hoznak-visznek, melósjárgányt adnak, cint vesznek, főznek ránk (ez főleg Ricsinél fontos, mert egy bulira/próbára sem indul el telipakolt, 3 szintes ételhordó nélkül), merchet varrnak, stb.

A korábbi demo és az új EP létrejöttében, mint már említettük Fary segített rengeteget, de nem csak ő járult hozzá a kész anyaghoz (Varga Dani, Walczer Dávid, Bebiák Márk, Szűcs Réka, Putz Gábor). Itt köszi nekik is!

Az EP tehát már "out now" állapotban van. Mi következik most? Koncertek? Klip? Egyéb? Milyen célokat szeretnétek ebben az évben elérni?

EP miatt van most pár aktualitás: június 15-én indítjuk a 8 állomásos turnét, pár nap és elkészülnek a fizikai példányok az EP-ből, lassan jön az új merch. De alapvetően minden megy úgy, ahogy eddig: minél több koncert és próba, nyomjuk a gázpedált ezerrel!

És végül, nekem a napsütés és a pop punk valahogy összefügg.... mondjátok meg, mikor lesz végre nyár! :D

Hát baromira remélem, hogy a héten már sütni fog a nap, mert már mindenkinek mindene kivan ezzel a változékony idővel! De amúgy mivel a sok munka után végre befejeztük az EP-t, így mi már majdhogynem nyaralás üzemmódban vagyunk. Főleg látva az emberek eddigi reakcióit, nekünk már alapból jól indul ez az elcseszett nyár…


No comments:

Post a Comment