Monday, June 24, 2013

"Nincs haza, nincs lélek, nincs szerelem" - bemutatkozik a PETOFI

Tüzesen süt le a nyári nap sugára, nem kétséges már a Petofi trúsága... no de, a béna vicceket félretéve, és elszakadva legismertebb költőnk, a páros rímek koronázatlan királyának munkásságától, fordítsuk figyelmünket egy nemrégiben debütáló banda felé, mely nem más mint a PETOFI. A zenekar egy ideje mozgolódik már a közösségi oldalán, de eddig mindig csak annyi információt leheltek ki magukból, amennyi fenntartotta az érdeklődő halandó kíváncsiságát. De most megérkeztek egyszerre két dallal is. Ezen alkalomból kértük meg őket, hogy meséljenek pár dolgot a bandáról és a munkásságukról. A válaszokat seperc alatt meg is kaptuk Lackótól, a csapat egyik gitárosától.


Új banda vagytok, de nyilván nem a nulláról és minden tapasztalat és előzmény nélkül látott napvilágot a már megjelent két számotok. Hogyan alakult a zenekar és kik a jelenlegi tagok, mit kell tudni Rólatok? Mikor is indult el az egész zenekar projekt, és milyen melók és erőfeszítések előzték meg a mostanra rendkívüli kiforrottságot sugárzó dalok megjelenését?

2012 telén Mezei Bence vokálosunk fejéből pattant ki egy hardcore banda verbuválásnak ötlete. Bena ezen felvetésével Tomasovszki Zolihoz ment és ketten kezdtek el agyalni a zenekar alapításán, a további tagok megkeresésén. Zoli felkért, hogy gitározzak velük, amitől egy kicsit megszeppentem, de igent mondtam. Úgy gondoltam, hogy ezt nem hagyatom ki. A basszusgitáros posztra Pór Péter bólintott rá. A dobosunkra hosszas keresés után találtunk rá Smid András személyében az Orion Dawnból.
Mindenki rendelkezik zenekari és közös baráti múlttal. Bena a Wait For A Mistake vokálos pozícióját bitorolta, Zoli a H.E.R.O. gitárosaként és dalszerzőjeként dolgozott, Petinek is voltak kisebb nagyobb akciói, Bandi jelenleg is az Orion Dawn-ban dobol, én a Shlimecore-ban pengettem.
2013 elején alakultunk meg és kezdtünk el próbálni, feldolgozásokat játszani és számokat összerakni. Otthoni körülmények között feldemóztunk három számot, hogy meg tudjuk hallgatni miként is szólalunk meg. Ekkor rengeteget gyakoroltunk, kipróbáltunk sok ötletet. A dalszövegek szépen lassan elkezdtek gyűlni és két dalunkra, elkészült a vokál. Sok nehézségbe ütköztünk, de sikerült megoldani ezeket és mindenki nevében kimondhatom, hogy meg tudtuk azt valósítani, amit elképzeltünk.

Nehezen lenne tagadható, hogy színtiszta magyar bandáról van szó - akár a dalszövegeket, akár a névválasztást nézzük. Biztosan sokan kérdezték már, nyilván nem véletlen: Miért is Petofi?

Újságíró kérdezi, hogy honnan a név, honnan a név, honnan a név? Most mindenki kérdezi, honnan a név honnan a név, honnan a név?” Bena előszeretettel parodizál hipster témakörökben, és a névválasztás is ennek a jegyében telt. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy ettől TRVEbbat nem kívánhat senki... Elsődleges szempont volt a feltűnő, könnyen megjegyezhető rövid név és a Kisfaludy Társaság, Petrovics és Plágium névötletek után döntöttünk a PETOFI mellett, cimboráink javaslatára. 
Imádjuk :3

Hogyan esett a választás a melodic hardcore irányzatra, volt-e valaha is kérdéses, hogy milyen stílusban játszotok? Mennyire érzitek hiánypótlónak az általatok játszott stílust hazánk zenei világában?

A stílus amiben játszunk annyira volt adott, hogy hardcoreos és koszos dolgot akartunk, de mi sem tudtuk pontosan mi fog ebből kisülni. Magyarországon kevés ilyen stílusú zenekar van, magyar dalszöveggel sem dolgoznak sokan ehhez hasonló műfajokban. Úgy éreztük angol dalszövegekkel nem tudnánk kellő módon kifejezni magunkat és nem akartunk mások által angolul már számtalanszor megírt dalszövegeket nyakatekert formában újraírni.

Hogyan készült a kislemezetek, hol rögzítettétek a nótákat, kiknek a keze van benne a végső eredményben?

Az EP-nket Nyíregyházán Pál Mihály stúdiójában a Fire Recordingban rögzítettük. A felvételek, a keverés a master minden az ő keze és füle munkája. Köszönet neki a remek munkáért és a mocsok soundért.


Hogyan születnek a dalszövegek? Ki az közületek, aki a "verseket" megírja?
 

A most megjelent két számunkból a Téltemető szövegét teljes egészében Bena írta, a Bányákat Peti költötte és az énektémát is ő találta ki. A Bányák végén lévő fiúkórus rész dalszövegét Zoli írta meg. Bena nagyon sok dalszöveget megírt már, amiket nagyon szeretünk, szóval azokból tudunk válogatni, de közösen is sokat dolgozunk a megfelelő szövegeken.
Ha éppen nem dalt írtok, zenét szereztek, stúdióztok, milyen más zenéket hallgattok? Vannak-e hazai és külföldi kedvencek, netalántán példaképek és inspiráló művészek?

A zenekaron belül szerteágazó az ízlésskála, de mégis megvan az a közös vonal mind magyar, mind pedig külföldi előadók tekintetében, amit nagyon szeretünk. Néhány példa: (While She Sleeps, Dead Swans, Defeater, Architects, Bring Me The Horizon, Deez Nuts, Heart In Hand, Téveszme, Orion Dawn, Hanoi, Subscribe, Idoru, Bobafett, Mr Klausz, Kis Grófó na és persze ByeAlex ) viszont ez csak töredéke annak a listának, amit valószínűleg oldalakon át írhatnánk.
A bemutatkozó anyagotok eddig nyitott fülekre talált. Hogyan tovább? Mire számíthatunk Tőletek? További stúdió anyagok, esetleg videó várható-e, illetve akinek nem elég, hogy fülesben bömböljön a zenétek, az hol találkozhat veletek fellépéseiteken?

Nyár végén szeretnénk kiadni az EP-nk második felét, ami további két számot jelent. Ezek után ősszel szeretnénk megkezdeni a koncertezést. A debütálást természetesen Nyíregyházán szeretnénk megcsinálni ezek után lehetőség szerint minél több helyen játszani az országban, hogy megismerhessen minket a nagyérdemű közönség.

No comments:

Post a Comment