Wednesday, March 20, 2013

Kocsmarock – ahol a zene összeköt

Megijedni nem kell, továbbra is ’core dolgokkal foglalkozunk, amennyiben persze bárki is korrekt fogalom meghatározást tud erre adni, vagy éppenséggel önmagára a „rock” kifejezésre. Talán nem is kell ezen sokat évődni: a rock zenében pont nem a „stílus-harcok” az elsődlegesek, annál inkább a benne rejlő életérzés, ami oly sokunkat összeköt. Éppen ezért dugtuk össze a fejünket Oláh Richárddal, hogy átrágjuk ezt az amatőr hazai zenei témát kicsit más szemszögből is.


Az OpeN DoorS zenekar révén személyesen is, egy Facebook oldalon keresztül pedig szélesebb körben is rálátásod van a hazai amatőr zenei – zenész életre. Ezen belül is az általunk képviselt ’core műfajtól távolabb álló, kocsmarock műfaj tekintetében. Hogyan definiálnád a „kocsmarock” fogalmát és hogyan került ebbe a körbe az Open Doors? Mikor indult a banda, milyen célokkal és hogy áll össze a repertoár: feldolgozások, saját számok? 

A Kocsma Rock fogalmát úgy definiálnám, mint egy baráti társasághoz szóló Rockzenei műfaj. Mivel Tibinek (énekes-gitáros) kocsmája is van, ez azt hiszem, hogy teljesen érthető és így került be a zenekar. A zenekar 2011 júniusában alakult meg Váncsodon. Mivel a tagok nagyon jó barátok ezért a zenekarnak nagy céljai nem voltak. Kis célok voltak/ vannak, de nem olyanok, mint más zenekaroknak (gazdagság, hírnév) hanem 1-1 koncert és barátságok kialakulása.
Kezdetben inkább feldolgozásokat játszott a zenekar, de 2012 őszén elkezdtek saját számokat írni. Bár sajnos Lakatos Tibor kiszállt a zenekarból a zenei nézeteltérések miatt, de így hárman folytatták a munkát. Sokak nagy örömére. Konkrétan az összes számunk meghallgatható a zenekar Youtube csatornáján. 

A saját profilunkba vágó bandákat elég jól ismerjük, és a színtér sajátosságát is, de az általatok képviselt stílus bizony kiesik a látókörünkből. Mit jelent számodra ez a műfaj és milyen lehetőségek rejlenek ebben ma Magyarországon: saját projektek, album, videoklip, koncertek, média és ismertség. Milyen a közönség, mennyien érdeklődnek a klasszikus, dallamosabb, kicsit gúnyosabban fogalmazva egy csöppet "tatás" rock zene iránt? Hol vannak fellépési lehetőségek és ismereteid szerint mennyi és milyen zenekarok mozoghatnak ebben a körben? 

Számomra ez a műfaj nagyon tetszik, mert a falusi emberek életét mutatja be. Ez a kocsmázás, barátkozás nagyon jó dolog és a zenekar még egy plusz lehetőséget ad azoknak az embereknek, akik nem nagyon kocsmázósak. „Mondhatni egy kicsit a kocsmázást akarjuk elősegíteni az emberekből…” így hangozna egy-egy ember véleménye, aki ezt elolvassa… de azoknak tényleg azt tanácsolom, hogy menjenek el, 10 perc alatt örök barátságot lehet összehozni, nem feltétlenül a berúgással! 
Albumot szeretnénk kiadni idén nyáron, de mivel a zenekarnak semmi pénze nincs, ezért kisebb támogatókat szeretnénk szerezni. Ugyan ez a helyzet a videoklippel. Koncertezni is szeretnénk, de mivel a pénz nagy úr messze nem tudunk menni, de ha a lehetőségeink engedik, akkor elmegyünk 1-1 környékbeli koncertre, ha hívnak, vagy ha sikerül a tulajdonossal megbeszélni a dolgokat. Mivel még nem olyan régóta van együtt a zenekar ezért még csak váncsodi rajongóink vannak. Ott szoktunk sűrűn játszani, mivel az egész zenekar ott lakik, rajtam kívül. Bár az első komolyabb koncertünk Berettyóújfaluban jól sikerült, rengetek pozitív visszajelzéssel.
Hogy konkrétan mennyi zenekar mozog ebben a stílusban azt nem tudom, mert elég sok zenekar van akiket nem nagyon ismernek! 


Mivel fő adminja vagy a "Magyar kevésbé ismert Rockzenekarok" FB oldalnak, összefüggéseiben is ismered ezt a zenei kört. Mi erről a véleményed? Hogyan fest a mai magyar zenei színtér tapasztalataid szerint? Oldalad teljesen más profilt képvisel, mint például a mi CMFH oldalunk és számtalan más hasonló oldal, mégis igen sok zenekarral találkozhatunk ott is. Akkor most ennyire virágzik a magyar zenei élet? Vagy mégsem? Ha például az általunk képviselt 'core zenék és egyéb elágazásaik - melyek gyökere mégis csak a rock zene - ennyire menők, akkor miért kongnak az ürességtől egyes bulik, miért szívják az emberek a fogukat pár száz forintos belépő hallatán is, és sok esetben miért nem képesek a kulturált szórakozásra? Neked mik a tapasztalataid? Lehet-e sikeres, ismert és elismert mondjuk egy kocsmarock stílust képviselő vagy akár egy napjainkban is klasszikus rock zenét játszó hazai amatőr banda, és mik ennek a "titkai"? 

Az oldalam után azt a következtetést vontam le, hogy nem nagyon érdeklik még a rockereket sem az amatőr vagy kis ismeretségnek örvendő zenekarok. Ennek köszönhetően a zenei színtér is nagyon gyenge. Összefogás kellene. Hiába van az oldalam már másfél éve, változást nem nagyon látok. Egy-egy zenekar köszönetet mondott, mert az oldalnak köszönhetően hívták meg koncertekre, de én még ennek is örülök. 
Egyáltalán nem virágzik a zenei színtér... hanem a zenekarok keresnek minél több lehetőséget arra, hogy egy kicsit szélesebb körben is bemutathassák magukat. 
A koncertekről meg nem tudok mit mondani… De mégis... 2 dolog miatt üresek a bulik.. 1: Nincs az embereknek pénze kifizetni még 500/1000 forintot sem... 2: Ha mégis van rá pénz, akkor sem mennek el, pusztán lustaságból.

No comments:

Post a Comment