Monday, July 29, 2013

Kérdezz - Felelek az 'Inercy'-vel: a bandáról, a lemezről és a tervekről

Szörnyű bűnöm, hogy az INERCY zenekar fölött valahogy mindig átsiklottam, pedig nem ma kezdték, ráadásul idén tavasz óta elérhető a 'Fiction' című lemezük is, ráadásul - mint elmondták - pörögnek, és tervekben, célokban sincs hiány. Pótolva hiányosságomat, kicsit kitárgyaltuk a bandát, amit alant olvashattok.



Talán nem tévedek ha azt mondom, hogy az Inercy nem tartozik a legismertebb bandák közé a hazai színtér hasonló stílusú zenekarai között. A banda története mégis 2009-ig nyúlik vissza megszámlálhatatlan tagcserével. Hogy tisztán lássunk: miről is szól az Inercy? Honnan indult, hol tart most és mik a jövő fő tervei?
Valóban nem tévedsz. :)
2009 őszén kezdődött a zenekar története, mikor is az éppen aktuális csapataink egytől egyig bemondták az unalmast. Ezt követően 1-2 hónap zenei kihagyás után Ilonka Gabival (gitár), Mezei Gerissel (dob) és Veligdan Alival (vokál) összehoztuk a D!sgrace-t, az Inercy elődjét. A zenei irányvonalról elég, ha annyit mondok, hogy benne volt minden klisé, ami egy „klasszikus” metalcore zenéhez szükséges, gondolok itt a temérdek mennyiségű breakdown-ra és hörgésre. Mikor Inercy-re módosult a csapat neve, már teljesen kicserélődött a társaság. Nem csak a zenészek lettek mások, de a zene is. A tagcserékről és miértjeiről most nem szeretnék beszélni, mert ahhoz egy 1000 oldalas regény is kevés lenne. A lényeg az, hogy más jellegű zenét szerettünk volna játszani, más tagokkal, így alakult meg 2011 elején az Inercy. Természetesen ekkor még nem a mai felállással, mert jelenlegi tagság 2012 októberében jött össze. 
2013. március 27-én jött ki az első hivatalos lemez, a „Fiction”. Mondhatni, pozitív volt a fogadtatása mind a közönség, mind a „szakma” részéről is, hiszen a 2013-as Talentométer Tehetségkutatón is felléphettünk. Fontos mérföldkőnek tartjuk ezt az eseményt, hiszen az ország egyik, ha nem a legnagyobb tehetségkutatóján vehettünk részt. 
A tervekről annyit, hogy pár héten belül kezdünk el forgatni egy videoklipet a Csak Pár Hang című dalunkra. Ezen kívül 2-3 új dalt is valószínű, hogy kihozunk az évben, ill. még egy split lemezzel is jelentkezni fogunk, meg még ki tudja, hogy mivel. :) Egy a lényeg: Csináljuk! :) 

Akárhogy csűröm-csavarom a zenei stílusokat, Ti rock zenét játszotok kis metálkodással, de minden sallang nélkül. Ahogyan más bandának is feltettem a kérdést: Vajon leáldozóban van a végtelen breakdown-ok és a hörgések kora? Mekkora az igény a hazai közönség körében a dallamosabb, tiszta vokállal bíró zene iránt?
Örülök, hogy nem húztál ránk valami zenei skatulyát, és ez a „metálkodós rock zenés” elnevezés is tetszik! :) Én úgy gondolom, hogy nincs leáldozóban a breakdown és a hörgés. Azok a bandák, akik az ilyen zenei megoldásokhoz nyúltak, még szinte mind működnek, léteznek és lemezeket jelentetnek meg a mai napig. Szerintem manapság azok a bandák tudnak jobban érvényesülni, akik különböző stílusokat ötvöznek és nem csak a „fapados, szabályokhoz, klisékhez kötött metált” játsszák. Éppen ezért rengeteg zenekar átalakul. A hörgés meg a breakdown ugyanúgy megvan, de mondjuk egy szintivel vagy különböző hangokkal színesítik ezeket az elemeket, ezért tűnhet úgy, hogy a klasszikus értelemben vett breakdown eltűnni látszik. Ha a saját példámat nézem: én is úgy vagyok vele, hogy az olyan bandákat szeretem, kiknek a zenéiben minden benne van. Tökéletes példa erre az oszakai Dir En Grey. Aki nem ismeri őket, nyugodtan keressen rá. Megírtak már jó pár nótát, de nincs 2 ugyanolyan daluk. A langyos rock zenétől az atom brutal mészárlásig minden benne van. Ez a sokszínűség jellemzi az Inercy-t is… kivéve a mészárlást! :) Úgyhogy azt látom, hogy inkább arra a zenére van igény, ami keveri a különböző stílusokat úgy, hogy egyik se menjen a másik rovására. Legyen egy kis hörgés, tiszta vokál, meg ez meg az.
Nem is olyan régen kiadtatok egy lemezt "Fiction" címmel. Mióta volt ez a projekt tervben? Nálatok hogyan néz ki egy lemezkészítés menete a kezdeti tervektől, álmoktól a kész "termékig"?
A „Fiction” lemez dalai már 1-2 éve készen voltak mikor a felvételek elkezdődtek. A Csak Pár Hang készült el a legkésőbb még valamikor 2012 közepén. Úgyhogy már nagyon régen a levegőben lógott ez a projekt. Természetesen a tagcserék miatt húzódtak el így a felvételek. Normális esetben a próbákon csiszoljuk össze a szerzeményeket, majd külön-külön rögzítjük a témákat. Ezt követően hagyjuk a dalokat egy kicsit érni. Rengetegszer változtatunk a témákon, ebből adódóan viszonylag lassan készítjük a szerzeményeket, de ha már úgy gondoljuk, hogy tökéletes állapotban vannak, akkor felvesszük őket. Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a saját stúdiónkban melózhatunk a dalainkon. Nem hajt senki, így az új szerzemények már nyugodt tempóban készülnek. Nincsenek kérdéses tagcserék, problémák… teljes a harmónia! :) 
Az artwork egyébként, az Idoru borítókért is felelős Tóth Richárd alkotása.
Hol lelhető fel a lemezetek, esetleg a korábbi dalok? Áll-e mögöttetek menedzsment és/vagy kiadó? Kézzel fogható lemezként megjelent/ megjelenik-e az album?
Az idén márciusban megjelent lemez ingyen letölthető és meghallgatható facebook, a soundcloud és bandcamp-es felületünkön. Nemsokára elkészül a hivatalos honlapunk, természetesen onnan is le lehet majd húzni az albumot. Hogy fizikai formában kijön-e az anyag, azt még Mi sem tudjuk! :) Mivel nem áll mögöttünk semmilyen kiadó vagy menedzsment ezért nem kezdek el rizsázni a CD megjelentetés „hátrányairól” és előnyeiről, mindenki tudja, hogy mi a helyzet. Elképzelhető, hogy következő anyag már CD-n is megjelenik, talán „rácsapjuk” a Fiction lemez számait is! :)
Az utolsó dal magyar nyelven szólal meg. Ez mindig felveti a kérdést: Magyarul vagy angolul szerettek jobban szövegeket írni és előadni? Melyiket fogadja jobban a közönség? Hogyan dől el, hogy mi szólal meg magyarul? Lesz-e a jövőben magyar nyelvű nóta? Az angol szövegű dalokkal pedig szándékoztok-e esetleg a külföld felé is bemutatkozni?
A mai magyar bandák többsége angol nyelven írja a dalait. Mondhatni divattá vált. Azért valljuk be, hogy egy közhely-mentes, jó magyar dalszöveget megírni eléggé nehéz. Vagyis nehezebb, mint az angolt. Szerintem főleg a „türelmetlenség” szüli az angol szövegeket és nem minden esetben a külföld felé nyitó tudatosság. Türelmetlenség alatt azt értem, hogy az adott zenekar minél hamarabb felvételt akar készíteni, minél hamarabb meg akarja magát mutatni a közönségnek, és mivel az átlag magyar ember nem érti az angol szövegeket, ezért bármilyen minőségű dalszöveget le lehet nyomni a torkán. Az igazán jó magyar dalszövegek mögött azért komoly meló van, de megéri rászánni az időt és minőségi, fantáziadús magyar szöveget írni, mert szerintem a közönség sokkal jobban magáénak tudja érezni a zenét, de Én mindenképpen. 
Az Inercy esetében egyértelműen a magyar dal tetszik a legjobban a közönségnek, legalábbis a legtöbb pozitív visszajelzést arra a tételre kaptuk. Nem feltétlenül a pozitív visszajelzések miatt, de az új dalok többsége magyar nyelvű lesz. Tulajdonképpen téma-függő, hogy melyik track magyar és angol. Van olyan téma, mely angolul szól jól és van, ami magyarul. A jövőben arra fogunk törekedni, hogy az összes dalnak legyen kétnyelvű verziója. Sosem lehet tudni, hogy mikor lehet rá szükségünk… :)
Van-e kedvenc koncert helyszínetek? Kedvenc "haver" zenekar, esetleg "elsőszámú rajongó"? Hol volt az eddigi legemlékezetesebb bulitok, amiről mindig szívesen beszéltek, és kikkel szerettek legjobban fellépni (ha van ilyen)?
Miskolci csapat vagyunk, így a miskolci Corner Stage a jelenlegi kedvenc helyszín, ahol általában Standby Gravity-vel szoktuk szántani a színpadot, de a legjobb hely, ahol megfordultunk, az, az A38 hajó. Nincs kedvenc társfellépő zenekarunk, mindenkit imádunk, akik jó fejek! :)
Mit várhatunk a lemez után? Hol találkozhatunk veletek élőben legközelebb? Egyéb tervek, videoklip vagy hasonló nagyobb szabású akció várható-e tőletek?
Ahogy mondtam, a következő feladatunk a videoklip elkészítése, ill. 2-3 új dal megjelentetése még az idén, majd nekiállunk megírni egy 8-9 számos lemezt. Októberben kezdjük az aktív koncertezést. Láthatóak leszünk Miskolcon, Debrecenben, Kazincbarcikán, Budapesten és még ki tudja, hogy hol. Októberig nincsen lekötött bulink, de persze, hogyha beérkezik 1-2 felkérés, akkor élünk vele!

No comments:

Post a Comment